Accomodatie

ChateauFrandeux

Chateau Frandeux - Rochefort

Het voormalige kuuroord in de Belgische Ardennen is een krachtige, spirituele plek. Het is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Er zijn een- en tweepersoonskamers waarvan een aantal met eigen douche en toilet.

In het chateau zijn een Finse sauna aan het meer en een infrarood sauna aanwezig. Verder zijn er diverse behandelruimtes, twee sfeervolle gemeenschappelijk ruimtes met majestueuze open haarden en een prachtige ruimte voor groepsactiviteiten.

Direct rondom het gebouw ligt het landgoed van zo'n 25 hectare met een groot bos en twee verstilde meertjes. In de bossen staan eeuwenoude eiken, beuken en platanen. Hier vind je vossen, herten, hermelijnen en everzwijnen.

Een vorstelijke plek waarin reinigen, genieten, verwennen, loslaten en bewustwording samen kunnen komen.

ChateauFrandeux

Geschiedenis Frandeux

Het plaatsje Frandeux is ontstaan tijdens de Merovingische Tijd (500 tot 700 na christus.) In 1860 deed het archeologisch genootschap van de Universiteit van Namur een reeks opgravingen waarbij o.a een complete gevechtsuitrusting van een Frankisch strijder gevonden werd. Alhoewel er geen schriftelijke bronnen over bekend zijn lijkt de naam Frandeux van Franc-deux te komen, het domein der Franken dus. De eerste schriftelijke bronnen over Frandeux dateren van 1200 na Christus. Toen bouwde Graaf Wery van Frandeux in het plaatsje de eerste vesting. Volgens de huidige Barones van Frandeux zit er in de kelder van het chateau nog een allerlaatst stukje van de fundamenten van het eerste kasteel uit 1200.

Lange tijd heersten de opeenvolgende bisschoppen van Luik de streek van de Famenne en werden de toen bestaande chateaux en landerijen toebedeeld aan de edelen die hen het meest toegewijd waren. Die edelen, zo blijkt uit teruggevonden belastingformulieren, waren schatplichtig aan het bisdom. Het formulier vermeldde dat er enige honderden karpers en forellen uit het meer jaarlijks als tax aan de geestelijkheid geleverd moesten worden. De Heren van Frandeux waren overigens behalve heerser van het gebied ook nog rechter in geschillen over landkwesties.

Het chateau wat er nu staat is uiteraard niet het kasteel van graaf Wery uit 1200. Tussen die tijd en nu hebben er vermoedelijk naar schatting zo'n 12 chateau's gestaan. De meesten zijn in de loop der eeuwen door brand met de grond gelijk gemaakt waarna op de fundamenten van het oude weer een nieuw chateau gebouwd werd. Ook het op één na laatste chateau verging het zo. Het brandde af in 1933 waarna Baron Crawhez de Spa op de zelfde grond er het huidige bouwde hetgeen voltooid werd in 1939. Deze familie heeft er tot ongeveer 1980 nog in gewoond maar de kinderen van de oude baron wonen nog steeds in hetzelfde dorp.

ChateauFrandeux

In 2001 is het chateau grondig verbouwd voor het organiseren van vastenkuren.